Twitter status

Anja's twitter
https://t.co/GMqUCwBGru
20-09-2017 - 9:28
Foto van centralparkronblaauw https://t.co/WLtrZ6wun8
02-09-2017 - 10:03
Beachvollybal scheveningen met SH-Jong @ Fonk Beach https://t.co/rddLYhvKEm
19-08-2017 - 9:29

1ste nieuwsbrief school/werk

Hallo allemaal,

Afgelopen zomer verliet ik mijn school in Leiden. Zoals de meesten van jullie wel weten zat ik op de Weerklank, een school voor speciaal voorgezet onderwijs aan slechthorenden en kinderen met spraak-taal problemen. Ik volgde daar de praktijkstroom, een richting waarvoor geen eindexamen wordt gedaan, maar waar ik wel een heleboel praktijkervaring heb opgedaan. Ik ga een vervolgopleiding doen, waarover ik jullie graag wil vertellen.
Ik heb geen feest gegeven toen ik van school kwam, dat doe ik liever over twee jaartjes als ik hopelijk helemaal klaar ben met mijn opleiding. Omdat ik het wel leuk vind jullie te vertellen hoe het met mij gaat nadat ik van school kwam, heb ik deze nieuwsbrief gemaakt.

Ik kwam in 2002 op de Weerklank en heb daar ook nog een extra jaar gedaan, omdat dat beter was voor mijn ontwikkeling. De laatste jaren ging ik steeds meer op stage, het laatste jaar zelfs twee en een have dag per week. Op één na, heb ik alle stages in de horeca gewerkt. Dat werk ging ik dan ook steeds leuker vinden. Mijn eerste stage was in de keuken van een verzorgingshuis in Leiden (in de buurt van mijn school). Dat was het begin van veel werken in de keuken. Daarna een stage bij Intratuin. Heb daar wel leuk gewerkt, maar verder koos ik ervoor toch terug te gaan naar de keuken. Dat werd restaurant de Gouden Leeuw van Van der Valk in Voorschoten. Daar werkte ik in een grote keuken met veel mensen en heel veel lawaai. Alles moest snel en dat was af toe erg lastig. Na de Gouden Leeuw deed ik een stage bij La Place in V&D van de Bogaard, een winkelcentrum in Rijswijk. Na deze twee horeca stages, ben ik naar de keuken van verzorgingscentrum Prinsenhof, in Leidschendam, gegaan. Hier heb ik veel geleerd en had ik het erg naar mijn zin. Omdat er verschillende afdelingen waren waar ik kon werken en leren, ben ik daar lekker blijven hangen. Het was dichtbij huis en het mocht ook van de school. Uiteindelijk bleef ik er drie stage-periodes, anderhalf jaar lang, tot het einde van het laatste schooljaar. Ik heb er zelfs een aantal maanden op zaterdagen gewerkt.

Ik wilde graag in de horeca blijven werken en ook proberen om een vervolgopleiding te doen. Dat werd het MBO, de opleiding horeca-assistent (niveau 1). Omdat het leren voor mij soms wat lastig is, werd er een speciale school gevonden, het ROC Midden Nederland, in Nieuwegein. Hier is een ML afdeling (voor moeilijk lerenden). Hier kan ik met extra begeleiding en in twee jaren, i.p.v. één jaar, hopelijk het diploma Horeca assistent halen. Deze school was ik eerder geweest toen de zoon van vrienden van ons daar zijn diploma kreeg (in de zelfde richting) en dat leek mij toen erg leuk.

Begin juli nam ik afscheid van de Weerklank en was de diploma-uitreiking tijdens een gezellige avond. Daarvoor hadden we met mijn klasgenoten nog een gezellige avond bij mij thuis en aten we met elkaar. Eind oktober zien we elkaar weer dan hebben we al een reünie, om bij te praten hoe het met ons is gegaan in werk en opleiding.

De afgelopen zomer (8 weken vrij) was een spannende tijd. Ik moest solliciteren, want de opleiding op het ROC is een BBL richting. Dat betekent dat ik werk en daarnaast 1 dag per week naar school ga. Voor 1 september moest ik werk hebben, anders mocht ik niet aan de opleiding beginnen. En de werkplekken moesten ook nog goedgekeurd zijn voor BBL. Heb veel met mijn ouders op internet gezocht. Wel 30 sollicitatiebrieven geschreven. Wel veel reacties, maar veel bedrijven dachten dat ik een stage zocht, dus zonder salaris. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik had drie sollicitatiegesprekken bij restaurants in Voorschoten (weer de Gouden Leeuw), Voorburg (restaurant La Ruche; www.villalaruche.nl en Rijswijk (Carpe Diem). Dat hoefde ik niet alleen te doen, maar samen met mijn jobcoach. Dat is iemand die mij helpt met solliciteren en ook mij begeleidt op de werkplek. Ik kon uiteindelijk bij alle drie restaurants komen, maar koos voor La Ruche, een klein restaurant, met een leuk team. Ik ben daar 1 september begonnen en werk 24 uur per week, omdat ik ook een dag naar school moet. Ik heb het er erg naar mijn zin. Ik wordt begeleid door chef-kok, Marko (leermeester) en Anneke is de eigenaar van het restaurant. Het is best wel een chic restaurant, waar bijzondere dingen worden geserveerd. Ik heb er al veel nieuwe dingen geleerd. Moet ook iedere dag helpen het restaurant netjes te maken en het zilveren bestek te poetsen. Verder natuurlijk helpen in de keuken, want daar moet ik van leren en praktijkopdrachten voor school doen.

Op 18 september ben ik op school in Nieuwegein begonnen. Dat was ook best spannend. Ik heb eerst de route met trein en bus uitgeprobeerd. Ik doe er ruim anderhalf uur over, maar het gaat goed tot nu toe en het is dus maar één keer per week. Ik zit in een leuke groep van 13 studenten. Omdat het geen speciale school is voor slechthorenden, heb ik ook een ambulante begeleider die mij en de school helpt met mijn slechthorendheid. Ze kwam de eerste ochtend al in de klas en liet de andere leerlingen merken wat het is om slechthorend te zijn en gaf uitleg hierover. Ik heb ook nieuwe speciale apparatuur (heet Smartlink) die de docenten gebruiken, zodat ik alles goed kan verstaan. Het is een erg handig apparaatje met bluetooth, dat ik ook kan gebruiken voor audioapparatuur (mijn i-pod) en TV.

Na 2 weken hadden we teamdagen met school. We waren twee dagen in de Achterhoek en deden veel sport en spel. Het was een soort survival en er moest veel worden samengewerkt. Ik zag er wel wat tegenop, maar het ging best goed, toch super leuk gehad. Kort geleden had ik herfstvakantie, maar dat was natuurlijk alleen van school en niet van mijn werk. Daarvoor moet ik zelf vakantie nemen en dat heb ik niet gedaan. Bewaar de dagen voor later. Ik zit trouwens ook nog in mijn proeftijd. Dat is drie maanden tot 1 december. Dan hoop ik een contract te krijgen voor 1 jaar.

Het gaat dus goed met mij. Ik ben blij dat ik werk heb en aan de opleiding kon beginnen. Ik moet ook op zaterdag werken, omdat dat natuurlijk een drukke dag is in het restaurant. Daarom heb ik mijn zaterdagavond baantje bij Albert Hein opgezegd. Daar heb ik afscheid genomen Vanaf 1 november werk ik dan in het restaurant op de zaterdag. Ik hoop aan het eind van het studiejaar weer eens een nieuwsbrief te sturen om te vertellen hoe het eerste jaar is verlopen. Of volg mijn website, ik had afgelopen jaren een website over stage verhalen geschreven en het leek me leuk om de horeca van nu ook bij te houden. Er staan nieuwsberichten, foto’s etc. Veel kijk plezier!
http://www.horeca.cooltennis.nl (word nu gebruikt)
http://www.stage.cooltennis.nl (verleden tijd)
http://www.cooltennis.nl (officieel hoofdsite)
Het kan zijn website link niet meer bestaat, door verandering en wel ergens terug te vinden is.

De hartelijke groeten,
ook van mijn ouders en Wouter,

Anja (van Steenbrugge)
anja@cooltennis.nl

Laat een reactie achter

Admin © Cooltennis.nl | Anja v. Steenbrugge | 2004 - 2017 | Design: Avsdesign.nl